Kadın Sağlığı Rutin Kontrol

Kadın sağlığında rutin tarama için 18 yaş ideal olmasına rağmen daha erken dönemde de rutin kontrollere başlanabilinir. Kadın sağlığını sınıfladığımızda 3 ayrı bölümden oluştuğunu görüyoruz. Rutin kadın sağlığı, gebelik ve menopoz olarak 3’e ayrılan dönemlerin her birinde hastanın anamnezi ve tıbbi geçmişi sorgulanarak bireye özgü tarama ve takip programı hazırlanır.

Genç yaş kadınlarda jinekolojik ultrasonografi takibi, hpv aşı uygulaması ve kan tetkikleri standart yaklaşım olarak uygulanmakta iken cinsel aktivite başlangıcından itibaren smear testi ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tarama testleri de eklenmelidir. Yapılan ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar detaylı olarak incelenerek myom, yumurtalık kistleri, polikistik over, endometrioma olup olmadığı kontrol edilir. Human papilloma virüse bağlı rahim ağzı kanseri oluşumu riskini ortadan kaldırmak için hastaya Hpv aşılaması önerilir. 

Gebelik öncesi ise anne adayı genel bir taramadan geçirilmeli, rahim ve yumurtalıkta gebeliğine engel bir durum olup olmadığı araştırılmalı, folik asit desteği başlanmalı ve hayat tarzı sorgulanarak sigara benzeri alışkanlıkların gebelik öncesi en aza indirgenmesi planlanmalıdır.

40 yaş üzeri ve menopoz döneminde ise yapılan rutin tarama testlerine meme kanserini önceden tespit amaçlı mamografi ve meme ultrasonografisi eklenir. Menopoz döneminde ki hormonal değişikliklere bağlı olarak kemik yoğunluğu azalmaya başlayacağı için kemik yoğunluğu ölçümlü yapılır ve gerekli kalsiyum desteği sağlanır. Ayrıca senede bir kolon kanseri riskini ekarte etmek amaçlı gaitada gizli kan tarama testi yapılması önerilir.